Nyheder / test-og-tidligere-erfaringer-optimerer-ankerdesign

27.02.2014 - Funderings nyhedsbrev

Test og tidligere erfaringer optimerer ankerdesign

Aarsleff Fundering har været en aktiv del af Kvæsthusprojektet i København og sikret kælderkonstruktionen mod opdrift ved installering af ikke færre end 387 permanente lineankre. Uden de mange ankre ville vandtrykket fra grundvandet presse kælderkonstruktionen op og ødelægge den.

Overbevisende principforsøg
Som en del af vores projekt installerede vi de forsøgsankre, hvor den maksimale belastning testes. Vi placerede otte ankre monteret med 14 liner i otte meters forankringslængde fra kote -21 til -29. De otte ankre blev alle trækprøvet med tre forskellige belastninger fra 2.288 kN til en maksimal belastning på 3.125 kN – noget over den fastlagte targetværdi for Kvæsthusprojektet, hvor prøvelasten var på 2.680 kN. Alle otte testankre klarede den maksimale belastning uden brud.

”Testresultaterne fra de otte ankre var så overbevisende, at NCC, som var bygherre, og Cowi, som var rådgiver, besluttede at lade alle produktionsankre udføre fra bunden af byggegruben og vente med at trækprøve dem, til bundpladen var støbt og hærdnet. En beslutning, der krævede tillid, fordi det betød, at der skulle bores igennem 50 centimeter armeret beton, hvis et af ankrene ikke bestod godkendelsesprøvningen”, fortæller Ole Møller, designleder hos Projektudvikling & Design i Aarsleff.

Tidligere erfaringer brugt til designoptimering
I samarbejde med bygherren og dennes rådgiver optimerede vi således ankerprojektet og antallet af permanente liner, blandt andet fordi det foreslåede antal af liner i det oprindelige udbud ikke ville være muligt at montere med det disponible grej.

I forbindelse med designfasen trak Aarsleff Fundering på en række tidligere erfaringer. Vi har blandt andet udført egnethedsforsøg med permanente ankre forankret i den københavnske kalk, men med kun 12 liner frem for de i udbuddet foreslåede 25 liner pr. anker. De tidligere forsøg blev trækprøvet til 2.600 kN og var dermed ikke langt fra den maksimale prøvelast for Kvæsthusprojektet på 2.680 kN.

Sammen med bygherren vurderede vi derfor, at vi kunne opnå den maksimale prøvelast med 14 liner og med en forankringslængde på otte meter mod de i udbuddet foreslåede ti meter. Desuden blev de 11 forskellige typer ankre begrænset til tre typer med hhv. seks og otte meters forankringslængde og seks, ni og elleve meters fri længde, dog med varierende antal liner efter prøvelastens størrelse. Optimeringen lettede både logistik, indkøb og produktion.