Nyheder / sådan-borede-vi-24.000-meter-pæle-i-tættrafikerede-områder

16.12.2015 - Funderings nyhedsbrev

Sådan borede vi 24.000 meter pæle i tættrafikerede områder

Da Aarsleff Fundering i sidste uge borede sekantpæl nr. 2.000, afsluttede vi samtidig 13 måneders borearbejde på TP4 – den første strækning på den nye højhastighedsbane mellem København og Ringsted. Aarsleff har totalentreprisen på TP4, der er den største enkeltkontrakt på det store baneprojekt.

TP4 omfatter blandt andet anlægning af to tunneler; Kulbanetunnelen på 700 meter og Hvidovretunnelen på 570 meter. Derudover skal der i alt etableres cirka 1.300 meter trug og bygges en række andre konstruktioner. De 2.000 sekantpæle udgør de bærende elementer i Hvidovretunnelen og trug. Med en pælelængde på 12 meter og en diameter på 1,2 meter har der været tale om et massivt borearbejde. Størstedelen af boringen er foregået igennem kalk og flintlag på op til en meters tykkelse, og derfor benyttede vi de største boremaskiner i Aarsleffs maskinpark.

Høj kvalitet uden gener
En funderingsmetode med sekantpælevægge sikrer, at støj- og vibrationspåvirkninger holdes på et minimum, hvilket er ideelt i byer. Vores tre store boremaskiner – de to modeller BG36H og BG39 fra Bauer samt en Casagrande C850 NG – har fungeret optimalt i opgaveløsningen, fordi de både har kapaciteten og samtidig er nemme at transportere og hurtige at stille op. Alt sammen uden at gå på kompromis med stabilitet og kvalitet.

Fordi TP4 dækker hele den første strækning af Den nye bane København-Ringsted, betyder det, at en stor del af arbejdet netop er foregået i tætbebyggede og stærkt trafikerede områder i København og Hvidovre. Derfor har det for både bygherren Banedanmark, de involverede kommuner og os selv været ekstremt vigtigt at tage højde for både begrænset plads og de mange naboer i planlægningen og udførelsen af borearbejdet. Takket være god planlægning og effektivt udstyr er det lykkedes til alles tilfredshed.

Med det omfattende borearbejde på TP4 veloverstået er de store boremaskiner nu klar til at komme ud og løse nye opgaver – både i form af selvstændige boringer eller som en del af andre store projekter.