Nyheder / ny-havnekaj-åbner-for-krydstogtsskibe

23.10.2015 - Funderings nyhedsbrev

Ny havnekaj åbner for krydstogtsskibe

Visby er en lille, men historisk vigtig, svensk by på øen Gotland. Byen er at finde på UNESCOs verdensarvsliste og får årligt besøg af omkring 60 europæiske krydstogtsskibe. Visby Havn udgør derfor en væsentlig indtægtskilde for både by og region. I dag har krydstogtsskibene ikke mulighed for at lægge til kaj i havnen, og krydstogtsgæsterne må i stedet sejles det sidste stykke ind i mindre både. Det vil Region Gotland ændre på, og derfor er Aarsleff nu involveret i en større havneudvidelse.

Geotekniske boringer i fuld gang
I september måned begyndte vi på de første geotekniske boringer for at undersøge, hvilke underjordiske forhold Visby Havn byder på. Det er vigtigt at få afklaret, inden vi vælger den bedst egnede udvidelsesmetode. Et grundigt forarbejde, hvor intet er overladt til tilfældighederne, sikrer at det ultimative slutmål nås: at krydstogtsskibe på op til 340 meter fremover kan lægge til kaj helt inde i havnen.

Når Aarsleff har foretaget det nødvendige antal geotekniske boringer og i samarbejde med bygherre og rådgiver har fastlagt den videre metode skridt for skridt, bliver næste opgave at klargøre havbunden til udvidelsen. Her benytter vi præfabrikerede betonelementer til en såkaldt caisson-løsning – en form for nedsunket kasse, som både kan fungere som arbejdsstation og efterfølgende som fundament.

Aarsleff leverer i alle led
Aarsleff gør i opgaveløsningen ikke blot brug af specialiserede kompetencer inden for geoteknik, fundering og byggeri men også i høj grad af egne specialister inden for rådgivning og design. Når vi på den måde kan være med i hele forløbet fra projektering til udførelse sikres sammenhængen i løsningen, og derved opnår kunden det bedste resultat.

For Visby Havn vil de forbedrede adgangsforhold gøre havnen endnu mere attraktiv for krydstogtsskibe og dermed forbedre indtjeningsmulighederne for Visby og hele Region Gotland.