Nyheder / et-godt-ankerdesign-kan-optimere-projekt-tid-og-økonomi

01.06.2014 - Funderings nyhedsbrev

Et godt ankerdesign kan optimere projekt, tid og økonomi

Det handler om geoteknik og projektoptimering. Hvor meget kraft kan vi trække ud af jorden; hvor lange skal ankrene være; og hvor mange skal vi installere?

Beregner på baggrund af specifikt erfaringsgrundlag
Når Aarsleff projekterer ankerdesign, tages der blandt andet udgangspunkt i Aarsleffs tidligere erfaringer fra opgaver i området. ”Vi sørger for løbende at opsamle og gemme de geotekniske oplysninger fra vores tidligere projekter. Det giver os en specifik viden om de lokale forhold og har afgørende betydning for, hvor optimistiske eller konservative vi har grund til at være i vores beregninger i de konkrete tilfælde”, forklarer Ole Møller, som er designleder hos Aarsleff Projektudvikling & Design.

Ole Møller står i spidsen for de 11 ingeniører med speciale i geoteknik, som Aarsleffs Ankersektion trækker på, når de udfører jordankre til midlertidige og permanente konstruktioner. ”Vi har et af Danmarks dygtigste hold til at designe og rådgive om jordankre. Vi bruger deres erfaringer og teoretiske viden og prioriterer derfor også, at de udførende entrepriseledere i Ankersektionen alle har erfaring fra Projektudvikling & Design”, forklarer sektionsingeniør Jesper Brandt Fønss Bach, som er ansvarlig for udførelsen i Ankersektionen, som hører under Funderingsafdelingen.

Målet er, at standarden skal være høj, ankerprojektet skal optimeres bedst muligt, og designet skal være robust. På Multimediehuset i Aarhus, som til dato er et af ankersektionens største job, blev der i 2010-2012 installeret 750 ankre. Alle ankre blev trækprøvet, og kun ét anker holdt ikke.

Optimer tidligt i projektforløbet
Hvad enten ankret skal sikre en konstruktion mod opdrift, stabilisere en skråning eller forankre en indfatningsvæg, så er det vigtigt med kvalificeret rådgivning. Det gælder om, at kunden får tilbudt den rigtige løsning første gang. Det er ofte bekosteligt og kan være vanskeligt at ændre på designet undervejs i udførelsen. Sker optimeringen derimod tidligt i projektforløbet, kan der måske spares både tid og penge, og som ekstra gevinst får bygherren tilmed et bedre projekt.

Kontrollen af jordankrenes trækbæreevne og deformationsegenskaber sker i dag ved trækprøvning efter forskellige metoder med baggrund i primært tysk og fransk praksis. Danmark har endnu ikke sin egen teststandard, men den er på vej. Ole Møller er aktivt medlem af en række geotekniske komiteer på både nationalt og internationalt plan og har deltaget i udarbejdelsen af den danske teststandard, som har været i offentlig høring og er godkendt af Dansk Geoteknisk Forening. Teststandarden ventes publiceret af Dansk Standard i løbet af 2014 og skal sikre et højt og ensartet niveau tilpasset danske forhold.