Nyheder / aarsleff-selskab-medvirker-til-etableringen-af-islands-første-vindmøllepark

28.04.2025

Aarsleff-selskab medvirker til etableringen af Islands første vindmøllepark

I Þjórsárdalur – en dal beliggende i Islands centrale højland – er ambitionerne store.

Her har Landsvirkjun, Islands nationale energiselskab, planlagt at opføre en ny vindmøllepark med 28 nye 150 meter høje vindmøller, som skal komplementere landets store, vedvarende energiproduktion. Aarsleff-selskabet Ístak hf har netop vundet kontrakten, og Karl Andreasen, der er CEO i Ístak, ser frem til at udføre opgaven.

”Vi får mulighed for at bringe mange af vores kompetencer i spil, da vi både skal konstruere 28 armerede betonfundamenter og en transformerstation på cirka 1.200 kvadratmeter samt nedgrave over 14 kilometer højspændingskabler,” siger han.

Ístak skal anvende 14.000 kubikmeter beton til formålet og planlægger at udgrave cirka 430.000 kubikmeter jord og klippe. Desuden skal vi etablere afvanding af området samt kabelarbejderne, som kobler møllerne til transformerstationen.  

Vinter på vej

Travlhed er der på byggepladsen allerede. Ístak går i gang med arbejderne sidst i april, og grundet de vanskelige vejrforhold med snestorme og lave temperaturer i det centrale Island, skal vi have etableret hele 16 fundamenter inden vintermånederne i år – og 12 til næste år.

Selv om færdiggørelsen er sat til 31. august 2027, kræver det islandske klima nemlig en stram tidsplan for fundament- og betonarbejder – men heldigvis er der en høj grad af tillid mellem entreprenør og bygherre, fortæller Thomas Kofod Bentsen, der er forretningsdirektør i Per Aarsleff A/S og ansvarlig for aktiviteterne i Nordatlanten. Det hjælper på processen, påpeger han.

”Ístak har spillet en stor rolle i opførelsen af næsten alle Landsvirkjuns vandkraftværker, og den tillid har vi med over i dette nye samarbejde, hvilket jeg er meget glad for. Vi ser frem til at komme i gang med arbejderne og bidrage med vindenergi i Island,” siger han og løfter lidt af sløret for tildelingskriterierne.

”Ístak indsendte det laveste bud og demonstrerede også et fornuftigt CO2-aftryk på selve projektudførelsen – hvilket var et vigtigt parameter. Blandt andet anvender vi elektrisk udstyr og biodiesel som hovedbrændstof til større udstyr – vi har også fremlagt en plan for generel optimering af logistik og materialekilder for at minimere emissionerne.”

Selve kontraktsummen er på godt 280 millioner danske kroner.