Nyheder / udboringer-skaber-udviklingsmuligheder-på-aarhus-havn

10.05.2016 - Funderings nyhedsbrev

Udboringer skaber udviklingsmuligheder på Aarhus Havn

Det summer af byggeaktiviteter på Aarhus Havn, hvor en række projekter er undervejs. Også Aarsleff Fundering er aktive på havnen, hvor vi for tiden gør brug af vores største boremaskiner. Det sker i forbindelse med den store bymæssige udvikling i det såkaldte Aarhus Ø-område, hvor der skal fjernes dybtliggende materialer i jorden fra diverse kystsikringer for at skabe rammer for nybyggeri og udvikling.

Ingen spunsning uden boringer
Gennem årene er der blandt andet blevet indpumpet sand og lagt sten med en diameter op til 1,5 meter flere steder langs Aarhus Havn for at beskytte kysten mod oversvømmelser. Sådanne kystsikringer skaber nu udfordringer i forbindelse med de mange byggeprojekter på havneområdet, hvor der i stedet er behov for at komme i jorden og etablere nye indfatningsvægge. For at Aarsleff Fundering kan komme i gang med at installere spuns, er vi derfor nødt til først at klargøre jorden. 

Vi begynder vores arbejde med at lave nedstik for hver 75 centimeter hele vejen rundt i traceet. Nedstik, der går 8-9 meter ned i jorden, hvor grænsen mellem fyldjord og naturligt lejret jord går. Hermed identificeres eventuelle kystsikringsmaterialer, der skal fjernes, hvorefter de helt store boremaskiner kommer i spil. Med dem udfører vi sandudskiftningsboringer, hvor alt materiale bores op, hvorefter hullerne genfyldes med sand, så det efterfølgende er muligt at installere spuns og skabe indfatningsvæggene til kanalen mellem Navitas og Fiskeri-, Træskibs- og Lystbådehavnen. 

Minimerer de uventede udgifter
I projektet på Aarhus Havn indgår sandudskiftningsboringerne som en del af den samlede projektaftale. Når det er tilfældet, er en proaktiv bygherre og dennes rådgiver med til selv at sikre en væsentlig reduktion i sandsynligheden for uforudsete udgifter undervejs. På Aarhus Havn er vores store boremaskiner stødt på sten på helt op til 1,5 meter i diameter, men også de er klaret. Havde vi ikke på forkant undersøgt og dermed indregnet sandudskiftningsboringerne i projektet, ville det være kommet som en stor og omkostningstung overraskelse.

Der er pr. 1. maj boret præcist 2.553 boremeter fordelt på 301 boringer. Disse boringer udgør etape 1 af sandudskiftningsboringerne. Etape 2 forventes igangsat i løbet af uge 20, hvor eksisterende ledninger skal lokaliseres og omlægges, inden vi efterfølgende kan lave nedstiksonderinger og foretage boringerne.