Nyheder / for-første-gang-i-danmark

02.06.2016 - Funderings nyhedsbrev

For første gang i Danmark

Aarsleff Fundering har siden december 2015 været aktive i Køge Havn med spunsarbejdet til en ny unitterminal ved Køge Jorddepot. Arbejdet omfatter ramning af 1.200 meter spuns i længder op til 18,7 meter. Spunsen skal senere udgøre den fremtidige kaj til unitterminalen.

Ny type stål

Det er første større projekt i Danmark, hvor spunsen af typen AMLoCor®, der produceres af ArcelorMittal, anvendes. Spunsen adskiller sig installationsmæssigt ikke betydeligt fra de almindeligt anvendte ståltyper, men den har den særlige fordel, at den er tre gange så korrosionstræg.

”AMLoCor® er i forhold til den almindeligt brugte spuns en smule dyrere i indkøb. Men til gengæld kræver den væsentligt mindre beskyttelse. En særlig kombination med tilslag af blandt andet nikkel og aluminium betyder, at korrosionstiden er betydelig langsommere i forhold til almindeligt stål”, fortæller Alex Mørch-Petersen fra ArcelorMittal Danmark.

Det er en investering

Selv om AMLoCor® er dyrere i indkøb, så tjener investeringen sig hurtigt hjem igen. ”Ifølge vores beregninger for projektet tjener Køge Havn udgifterne til den dyrere spuns hjem på færre udgifter til anoder over spunsens forventede levetid – set over spunsens levetid ser det faktisk ud til, at de ved denne løsning sparer en ikke ubetydelig sum penge”, fortæller Christoffer Jørgensen, der er projektleder i Aarsleff Fundering og fast mand på partnering-aftalen i Køge.

Muligheden opstod i partnering-samarbejde

Aarsleff har siden 2007 indgået i et partnering-samarbejde med Køge Kommune, herunder Køge Jorddepot, omkring udvikling af områderne på Køge Havn. Det var i partnering-samarbejdet, at ideen om at installere den særlige spunstype opstod. ”Uden partnering-samarbejdet og vores flerårige samarbejde med Aarsleff, tror jeg ikke, at vi havde valgt at gå med til at få installeret spunsen som de første i Danmark”, fortæller direktør ved Køge Havn Thomas Elm Kampmann.