Nyheder / aarsleff-fornyer-kæmpe-kloaktunnel-i-münchen

30.06.2015

Aarsleff fornyer kæmpe kloaktunnel i München

I München er Aarsleff netop gået i gang med fornyelsen af en 1.600 meter lang gravitationstunnel. Den store tunnel har mest af alt form som en halvcirkel og måler indvendigt 3,35 meter i højden og 4,20 meter i bredden med et samlet tværsnitsareal på lige knap ti kvadratmeter. Med andre ord ville en bil fint kunne passere igennem.

Tunnelen afvander en stor del af det centrale München. Byen har et kloaksystem, der er baseret på gravitationsledninger og dermed helt uden energikrævende pumpestationer. Tunnelen er bygget for cirka hundrede år siden, og Aarsleffs tyske datterselskab Aarsleff Rohrsanierung GmbH udfører fornyelsen indefra. Det betyder, at nærmiljøet skånes mest muligt, og løsningen er dermed et godt alternativ til en helt ny ledning.

Der er store potentialer og udfordringer inden for vandteknologiområdet både i Danmark og internationalt, og Danmark hører til blandt de dygtigste på verdensplan, når løsningerne skal være både intelligente, bæredygtige og effektive, hvad enten der er tale om at levere og sikre rent vand eller at forbedre miljøet med opgravningsfrie fornyelsesmetoder.

Netop Aarsleffs aktiviteter inden for både rørfornyelse, vandbehandling og spildevandshåndtering er en succeshistorie. ”Det er lykkedes os at eksportere flere af vores danske løsninger og ikke mindst vores ekspertise. Vi har været pionerer inden for opgravningsfri rørfornyelse og kombineret med et mangeårigt samarbejde med de danske forsyningsselskaber blandt andet Aarhus Vand, Vandcenter Syd og HOFOR, har vi med succes opbygget flere kompetencer inden for vandløsninger, som også efterspørges i udlandet”, fortæller Hans Christensen, afdelingsdirektør i Per Aarsleff A/S.

I øjeblikket udføres den sidste detailplanlægning på kloaktunnelen i München, og til oktober begynder selve installationen af rørstykkerne, som skal hejses ned og installeres i tunnelen. De enkelte rørstykker er op til to meter lange og vejer to tons pr. meter.

Aarsleffs rørfornyelsesaktiviteter i Tyskland udgør 530 millioner kroner årligt. Det gør Aarsleff til en af de største specialentreprenører i Tyskland på området.