Nyheder / aarsleff-bygger-i-københavns-lufthavn

11.01.2017

Aarsleff bygger i Københavns Lufthavn

Frem mod sommeren 2018 skal Per Aarsleff A/S i totalentreprise skabe mere lys og luft med opførelsen af cirka 4.000 nye kvadratmeter i den vestlige del af Terminal 2 mellem finger A og B.

Ombygningen er fordelt på to etager, og udvidelsen sker mod airside med tilpasning og ombygning af den eksisterende fingerrod B, alt imens lufthavnen skal opretholde sin daglige drift. Det betyder, at der under udførelsen af bygge- og anlægsopgaverne blandt andet stilles særlige krav i forhold til at overholde de gældende regler af sikkerheds- og driftsmæssig karakter på lufthavnsarealet.

Totalentreprisen omfatter projektering og udførelse af råhus, kerner, hovedinstallationer, facader, tag, terminallofter, sammenbygning med finger A, B og Terminal 2, ny supportbygning samt indskudte etagearealer. Fokus i udvidelsen er på at skabe et større flowareal og dermed bedre muligheder for at håndtere den øgede passagertilvækst samt øge det kommercielle areal, hvor Copenhagen Airport Shopping Center ligger.

Aarsleffs virtuelle modeller viser processerne
Inden for de seneste år har Aarsleff investeret massivt i VDC (Virtual Design and Construction), og VDC er også blevet anvendt i tilbudsprocessen, og nu under selve byggeriet i lufthavnen.

”Med VDC kan vi digitalt visualisere hele eller dele af et anlægsarbejde eller som her i lufthavnen et byggeri. Vi kan optimere vores design, eliminere fejl og anvende værktøjet i vores planlægning. Det hjælper os til at effektivisere vores byggeprocesser, og samtidig kan vi over for vores bygherre illustrere, hvordan vi har tænkt os at udføre projektet i detaljer”, forklarer Christian Spang-Thomsen, afdelingsingeniør hos Aarsleff, som ser frem til at udnytte de digitale muligheder på det komplekse projekt i lufthavnen.

Et travlt miljø, hvor koordinering er altafgørende
”Fordi vi skal arbejde i et miljø med mange lufthavnsrelaterede driftsaktiviteter døgnet rundt, så vil det kræve nøje planlægning og løbende koordinering med de øvrige interessenter og brugere, samt ikke mindst stor hensyntagen til de øvrige udførende, som er involveret i udvidelsen af Terminal 2. Her tænker jeg specielt på aktørerne i hovedentreprisen, der arbejder med indretning af butikker og arealer indendørs, samtidig med at vi er i gang”, fortæller Christian Spang-Thomsen.

I rollen som totalentreprenør er det således Aarsleffs opgave at sikre koordineringen både i forhold til tid, information og sikkerhed med blandt andet bygherre, grænsefladeprojekter og andre bygherreleverancer. Aarsleff udfører jordarbejde, ledningsomlægning, beton og installationsarbejder i egenproduktion og har tilknyttet MOE A/S som rådgiver og Vilhelm Lauritzen A/S som arkitekt.